VRAGEN OF GRATIS ADVIES?

0113 56 11 18 / INFO@MEERHUIS.NL

image175

Passiefhuis

In een passiefhuis worden de warmte verliezen tot een minimum gereduceerd door een optimalisatie van de isolatie, grote luchtdichtheid en warmteterugwinning via het ventilatiesysteem. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van passieve warmtewinsten uit de bodem en via de zon. Een passiefhuis heeft geen conventioneel verwarmingssysteem nodig en toch heerst er een aangenaam binnenklimaat. De energiebehoefte ligt ongeveer vier keer lager dan een gemiddelde woning. De architectonische vrijheid is groot wel zal er altijd rekening worden gehouden met de basisprincipes. Hieronder staan ze op een rijtje.

Optimalisatie Isolatie
Om een het traditionele verwarmingssysteem te kunnen vervangen zonder in te boeten aan warmtecomfort is een dikkere en/of meer doeltreffende isolatielaag nodig. Typische isolatiediktes voor wanden, daken en vloeren variëren van 18 cm tot 35 cm naargelang het type isolatiemateriaal. De isolatie dient overal continu door te lopen, ook bij aansluitingen tussen wanden, daken en vloeren en in verbindingen met schrijnwerk. De beglazing is drievoudig en het schrijnwerk is extra geïsoleerd.

Warmteterugwinning
Passieve gebouwen hebben een constante aanvoer van verse lucht om het comfort van de gebruikers zo hoog mogelijk te houden. Een speciale warmtewisselaar wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht te verwarmen met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Hierbij wordt typisch 90% van die warmte teruggewonnen zonder de twee luchtstromen te mengen. De belangrijkste doelstelling van het ontwerp van een passiefhuis is om de bewoners te voorzien van een gezonde en comfortabele leefomgeving. Een uitstekende luchtkwaliteit is onontbeerlijk. Het passiefhuisconcept gebruikt gecontroleerde mechanische balansventilatie met een vereiste warmteterugwinning op de ventilatielucht. Verse lucht wordt toegevoerd in de leefruimtes, slaapkamers en werkruimtes. De lucht wordt afgevoerd via de natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer en het toilet.

De zon efficiënt benutten
Passieve zonnewinsten betekenen gratis energie voor ruimteverwarming en mogelijkerwijze ook de productie van sanitair warm water en elektriciteit. Het ontwerp dient rekening te houden met vereiste Zontoetredingsfactor g voor de beglazing. Dit is de waarde die aangeeft welk percentage van de totale zonne-energie die op het glas valt, wordt doorgelaten. Bij passieve huizen moet g > 50%. Ook dient rekening te worden gehouden met oververhitting, bijvoorbeeld door het voorzien van externe structurele beschaduwing, zoals balkons, luifels of buitenzonwering. De kwaliteit van het zomercomfort zal tevens afhangen van het voorzien van nachtkoeling of andere passieve koeltechnieken.

Luchtdicht bouwen
Het gebouw moet zeer luchtdicht zijn om warmteverliezen via kieren, spleten en aansluitingen te vermijden. De luchtdichtheid van het gebouw wordt voor passiefhuizen getest met een praktische proef.

Efficiënte huishoudapparaten
Door in een passiefhuis gebruik te maken van energiezuinige elektrische apparaten kan het resterend verbruik tot de helft worden verminderd, zonder dat de gebruiker hier hinder van ondervindt. Door een goede inval van daglicht wordt trouwens ook de nood aan kunstverlichting verminderd.

Gebruik alternatieve energie
De energiebehoefte in een passiefhuis is enorm laag. De benodigde resterende energie behoeften voor een passiefhuis kunnen worden voorzien middels duuzame energie bronnen: zoals warmteboiler voor de verwarming van het sanitaire water, pv zonnepanelen en/of windmolen voor de stroom voorziening.

Energieneutraal
Het energieneutrale huis, ook wel energienulwoning genoemd, is een doorontwikkeling van het passiefhuis. In principe komt het er op neer dat het totale energieverbruik van de woning gelijk is aan de hoeveelheid door de woning opgewekte energie. De definitie is: de opwekking van energie door de woning is gelijk aan de benodigde hoeveelheid gebouwgebonden energie. Onder gebouwgebonden energie verstaat men de energie ten behoeve van verwarming, ventilatie en warm water. Dit kan men o.a. bereiken door gebruikmaking van de optimale isolatie, kierdichte- en koudebrugvrije bouwdetails. Zonnepanelen , ook wel PV-panelen genoemd (photovoltaisch) die zonlicht omzetten in electriciteit. Warm tapwater wat kan worden verkregen door zonnecollectoren die een overgroot deel van het jaar voldoende capaciteit hebben om te voorzien in de behoefte aan warmwater. In de koude maanden van het jaar kunnen de zonnecollectoren worden ondersteund door een aardwater- of lucht-water warmtepomp. De adviseurs van Meerhuis kunnen u er alles over vertellen.